20 Yaş Dişi Çekilmeli mi? Faydası ve Zararları Nelerdlr?



20 Yaş Dişi Nedir?

20 yaş dişi; genelde 16-25 yaş aralığında çenenin iki tarafının sonunda olmak üzere toplamda 4 adet çıkan üçüncü büyük azı dişidir ve ağızda çıkan en son diştir.

20 Yaş Dişi Ağrısının Sebebi Nedir?

20 yaş dişi zamanla daralan çene içerisinde yer bulamadığı zaman kendisine yer açmak için bir çok yola başvurabilir. 

Bunlardan biri, 20 yaş dişinin kendisini engelleyen kemiği delmek için fizyolojik olarak iltihaplanma başlatacaktır ve başarılı olursa diğer dişlerinize çok ciddi bir baskı uygulayarak yerlerinin değişmesine yani çapraşıklık sorununa sebep olacaktır ki bu da sağlam bir ağrıya sebep olur. İltihaplanmayı önlemek için antibiyotik(Augmentin 1000 mg) kullanmak gerekir. Antibiyotik 2. günden sonra etkisini gösterecektir. İltihap kuruduktan sonra mutlaka dişçiye gidilmelidir.

Bir diğeri ise gömülü 20 yaş dişlerinin Kist ve Tümör oluşumuna sebebiyet vermesidir. Bu duruma düşüp, ileri cerrahi müdahalelere maruz kalmamak için iyi değerlendirme ve gerekse röntgenle takip edilmelidir.



20 Yaş Dişi Çekilmeli Mi?

Eğer yukarıda belirtilen şartlar mevcutsa evet, 20 yaş dişi çekilmelidir. Buna ek olarak 20 yaş dişinde çürük ve ortodonti tedavisi gören hastanın tedavisiyle uyuşmazlık gösteren durumlarda da çekilmesi gerekir.

Ağrımayan 20 Yaş Dişi Sorun Çıkarır Mı?

Ağrısız ve düzgün çıkan hiç bir 20 yaş dişi kesinlikle çekilmemelidir. Dezavantajı sadece en arkada bulunmasından dolayı ağız temizliğinin birazcık daha özen gerektirmesidir.

20 Yaş Dişi Ameliyatı Zor Mudur?

Hayır, değildir. Yaklaşık yarım saatte 20 yaş dişi çekim işlemi yapılabilir. İlerlemiş vakalarda bu süre artsada çok ciddi bir süre almaz.

Peki 20 Yaş Dişi Çekiminden Sonra Neler Yapmalı?

20 yaş dişi çekiminden sonra diş hekimi tarafından verilen tampon 20-30 dakika boyunca ısırılır. Bunun amacı yaranın içerisindeki kan oluşumunun pıhtılaşmasını sağlamaktır. Bu da yaranın iyileşme sürecinin en önemli etkenlerinden biridir. Tampondan sonra sızıntı şeklinde kanama devam edecektir. Bu sızıntı şeklindeki kanamaya pasif kanama denir.

Ağızdaki uyuşukluk geçene kadar yemek yemek ya da içmek tamamen yok. Ayrıca en az 36 saat süreyle sıcak yemek ve içecek yeme içme kesinlikle yasak.

Yüzde şişlikler ve morarmalar görülebilir. Bunu büyük ölçüde azaltmak adına operasyon bölgesine 6 saate kadar dışarıdan soğuk kompres uygulanabilir. Soğuk kompres uygulamasını 15 dakikada bir 5 dakika boyunca dinlenerek yapabilirsiniz.

En az 48 saat boyunca spor yapılmamalı. Aksi takdirde hızlanan kan dolaşımı yaranın açılmasına sebebiyet verecektir. Buna ek olarak yine en az 48 saat boyunca sigara kesinlikle içilmemeli.

Dikiş atıldıysa diş fırçası, kürdan gibi materyallerle temizlik yapılmaması lazım.

1 hafta boyunca kuru yemiş vb. sert gıdalar tüketilmemelidir. Ve yine 1 hafta süreyle çekilen 20 yaş dişinin olduğu tarafı kullanmamakta fayda var.

En son olarak ise çekim sonrasında doktorun verdiği reçeteyi harfiyen uygulamak şart.

Bu yazı size yardımcı oldu mu? O zaman aşağıdaki kahve resmine tıklayarak bize ücretsiz kahve ısmarlayın. Teşekkürler. :)



Soru ve görüşleriniz için varsa yorum bırakabilirsiniz.
Bu Yayın Telif Hakları Yasasınca Korunmaktadır.
Copyright © 2012-2015  Mükemmelin Blogu 

0 Yorum:

Yorum Gönder