Sağlıklı Beslenme

spor ve diyet, fitness, sağlık
Egzersiz öncesinde ve sonrasında beslenme şeklin sağılığın için yaptığın egzersizler kadar önemlidir. Sağlıklı ve yaptığın egzersizlere uygun beslenme sadece egzersizleri yaparken performansını artırmakla kalmayacak üstüne daha da zinde olmanı sağlayacaktır. Peki sağlıklı beslenmenin temel kuralları nelerdir bir göz atalım...

Bir kere sokakta yediğin yemeklere çok dikkat etmelisin. Şimdi sayacaklarımı tamamen unutacaksın.

Yiyecek olarak;
  • Fast Food
  • Poğaça, Açma, Çatal, Kuru Pasta
  • Pastalar, Şerbetli Tatlılar (Özel Günlerde Bir Dilim Pasta Yiyebilirsin)
  • Mısır Gevreği
  • Çikolata
  • Bisküvi
  • Konserve Yiyecekler *(Buna Ton Balığı Dahil)
  • Patates
  • Hamur İşleri
  • Şeker
  • Market Yoğurtları
  • Meyveli Yoğurtlar
  • Pirinç
  • Makarna
*Ton Balığı, Omega 3 ve Omega 6 bakımından oldukça zengindir. Ancak konserve ton balıkları paketlenirken raf ömrünü uzatmak amacıyla balığın kendi yağı alınır. Omega 3 asıl balığın kendi yağındadır. Yağ alındıktan sonra tamamen sağlıksız yağ olan Ayçiçek yağı ile doldurulur. Bu yüzden Konserve Ton Balığı değilde Taze Ton Balığı edinerek beslenmene dikkat et!

İçecek olarak;
  • Kola vb. tüm gazlı içecekler
  • Ice Tea
  • Kutu Sütler**
  • Kutu Meyve Suyu**
  • Kutu Ayran**
  • Alkol İçeren İçecekler (Özel Günlerde İçmenin Pek Bir Zararı Olmaz)

**Kutu Sütler, Kutu Meyve Suları veya Kutu Ayran tamamen doğal olmayan tatlandırıcılar tarafından üretildiği ve raf ömrünün uzaması için bir takım sağlığı tehdit eden kimyasal maddeler içerdiğinden asla kullanılmamalıdır!

Sokakta bu içecekler yerine su, ev yapımı ayran, taze meyve suları gibi doğal olan içecekleri tüketebilirsin.

Onu yeme bunu yeme neyi yiyebilicez peki?
Doğal olmayan şeylerden kaçınmalısın. Organik ve besleyici olan herşeyi yiyebilirsin. Bunlar; meyve, sebze, süt, yoğurt, peynir, tereyağı, zeytinyağı, beyaz et, balık, kırmızı et, baklagiller, tahıllar, tohumlar.

Meyve: Meyvelerin içerisinde fazlaca şeker bulunduğundan en fazla öğünde 1 adet tüketilmelidir. Bir adet elma, muz, kivi gibi. Ancak "Avakado" her öğünde istendiği kadar yenilebilir. Nedeni içerdiği Omega 3 ve Omega 6 ilave olarak glisemik indeksinin neredeyse sıfır olmasıdır. Avakadoyu yemenin en iyi şeklide; alındıktan 3-4 gün olgunlaşıp renginin koyulaşması beklenen avakado ikiye ayır. Kaşıkla tabağa çıkar. Sonra çatalla ezerek üzerine yeteri kadar öğütülmüş kaya tuzu ilave et. Artık avakadon yenmeye hazır! 

Sebze: Sebzede sınır yok istediğin kadar yiyebilirsin! Nedeni sebzelerin Glisemik İndeks'inin düşük olması. Sebzeler, her öğünde mutlaka bulunması gereken en değerli besin kaynaklarındandır.

Süt: Market sütü değilse günde bir bardak süt içmende fayda var. Sütü Organik olarak küçük çaplı çiftliklerde veya köylerde bulabilirsiniz. Kısık ateşte kaynatmak pastorize edilmiş sütlerden daha iyi bir yoldur.

Yoğurt: Tamamen ev yapımı olmalı ve doğal köy sütüyle yapılmalı. Bu şartlara uyan yoğurdu temin edebiliyorsan her akşam yemeğinde bir tas yoğurt yemen yeterli olacaktır.

Peynir: Günün ilk öğününde en az iki çeşit yenmesi gerekir.

Tereyağı: Organik tereyağları günün ilk öğününde kesinlikle bulunmalıdır. Unuutmamak gerekirki yağ yemeden yağ yakılmaz!***

***Zeytinyağı veya tereyağı gibi organik yağlar tüketildiğinde vücudun yağ yakımına yardımcı olursunuz. Ama burda yediğiniz yağların organik olması çok önemlidir.

Zeytinyağı: Tüm yemeklerde kullanılması gerekir kızartmalarda bile. Ayrıca zeytinyağı sızma olmalıdır. Riviera zeytinyağı sakın tüketme! (Soğuk sıkım taş baskı tüketmekte fayda var.)

Beyaz Et: Tavuk veya hindi eti tüketmekte fayda var. Çünkü tavuk ve hindi en çok protein ve karbonhidrat barındıran besinlerden biridir.

Balık: Norveç Uskumrusu, Somon Balığı, Taze Ton Balığı vb. soğuk deniz balıkları omega 3 bakımından zengin olduğu için daha yoğun tüketilmelidir. Sağlıklı beslenen bir insanın yemek programında hafta da en az 2 gün balık bulunmalıdır.

Kırmızı Et: Kuzu, dana, inek, koyun vb. et çeşitlerinin organik olmasına dikkat etmelisin. Dana ve inek etleri bugünlerde marketlerde bolca satılmaktadır ve hepsi kimyasal hormon içermektedir. Bu yüzden mümkünse kuzu , koyun etiyle beslen. Çünkü kuzuda veya koyunda hormon işlemez.

Baklagiller: İçinde bulunan lifler sayesinde gayet faydalı, tutan ve bitkisel protein bakımından çok faydalı bir besin kaynağıdır. İçerisinde dörtte bir oranında protein barındırır. 

Tahıllar: Yulaf, bulgur gibi tahıllar en eski besin kaynağıdır. içerisinde bol miktarda karbonhidrat, protein ve B vitamini bulundururlar. Yulafı sporcuların yaptığı gibi kaynar suyla yemek yerine yemeklere katarak yemeklere lezzet katabilirsin. Örneğin köfteye bayat ekmek kırıntısı yerine yulaf koyabilirsin. Çorbalara yulaf katabilirsin. Bu böyle sürüp gider. Bulgura gelince. Neredeyse her gün bir öğünde yemelisin. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı yapabilirsin. Bulgur en yararlı karbonhidrat deposudur. Suda çözülebilen lifleri sayesinde kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürür. Sağlık ootoritelerinin lifli besinler üzerinde ki araştırmasında kanseri önlediğini de belirtilmiştir.


Bu yazı size yardımcı oldu mu? O zaman aşağıdaki kahve resmine tıklayarak bize ücretsiz kahve ısmarlayın. Teşekkürler. :)



Soru ve görüşleriniz için varsa yorum bırakabilirsiniz.
Bu Yayın Telif Hakları Yasasınca Korunmaktadır.
Copyright © 2012-2015  Mükemmelin Blogu 

4 Yorum:

  1. çok güzel yazmışsınız ellerinize sağlık çok yararlı bilgiler var gerçekten. spora başlayalı bir hafta oldu dediğiniz gibi sağlıklı beslenirsem daha çok yararını göreceğimi düşünüyorum teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. ne yicez o zaman biz afedersin :D

    YanıtlaSil
  3. zeytinyağı çok doğru ya bende zeytinyağından başka bişey yemiyorum..

    YanıtlaSil
  4. çok güzel bilgiler paylaşmışsınız teşekkürler.

    YanıtlaSil